Cum să plantezi pătrunjel: Ghidul complet pentru începători și avansați

Pătrunjelul este ușor de cultivat în grădini, dar și în ghivece mai mari de balcon. Pătrunjelul este o legumă rădăcinoasă și este o parte esențială a aprovizionării cu alimente în majoritatea gospodăriilor. Dacă învățați câteva principii de bază, vă veți putea bucura de o recoltă bună în câteva luni.

 

Cum se plantează pătrunjelul și când este cel mai bun moment pentru a-l recolta? Aflați în rândurile următoare.

Ce ar trebui să știți înainte de a planta pătrunjel?

  • iubește climatele mai reci
  • are nevoie de irigare regulată
  • semințele de pătrunjel germinează mai greu (3-4 săptămâni) 
  • puteți recolta pătrunjelul la 18-20 de săptămâni de la plantare

Cum să plantați corect pătrunjelul

În primul rând, pătrunjelul este rezistent la iarnă și tolerează temperaturile scăzute, așa că îl puteți lăsa în grădină să ierneze. Cei care vor să își ducă regatul lor vegetal la următorul nivel, pot, de asemenea, să planteze semințe de pătrunjel într-o mini-seră pentru balcon sau solar de grădină, unde pot crea, de asemenea, un mediu de creștere adecvat. 

De obicei, germinarea pătrunjelului durează mai mult timp și poate dura până la o lună pentru a germina pe o perioadă de timp. Germinația mai lungă a pătrunjelului se datorează așa-numitelor furocumarine. Semințele de pătrunjel secretă aceste substanțe chimice, care împiedică germinarea buruienilor.

Prin urmare, se recomandă, în general, să se înmoaie semințele de pătrunjel în apă caldă timp de 12 ore înainte de plantare, pentru a începe procesul mai devreme.

Sfatul nostru: Pentru o creștere corectă și mai rapidă a semințelor de pătrunjel, este recomandabil să folosiți o așa-numită bandă de însămânțare.  Conține îngrășământ cu azot, care favorizează o mai bună creștere a plantelor tinere. Vreți să economisiți și mai mult timp în grădină? Procurați-vă o mașină de semănat manuală pentru însămânțarea benzilor. 

Procesul de însămânțare poate simplifica întregul proces de plantare.  Este utilizat pentru a crea brazda necesara in care sa asezi semintele de patrunjel.

Plantați semiențele direct în pământ în grădină? În acest caz, momentul ideal pentru plantare este sfârșitul lunii martie. La plantare, lăsați o distanță de 3-4 centimetri între fiecare sămânță, cu o distanță de cel puțin 30 de centimetri între rânduri, pentru a oferi rădăcinilor pătrunjelului suficient spațiu pentru a crește.

Pentru o mai bună înțelegere a plantării, consultați ghidul nostru complet privind plantarea.

Când să plantezi pătrunjelul?

În climatele mai reci, puteți semăna semințe de pătrunjel de la sfârșitul iernii până la sfârșitul verii sau chiar la începutul toamnei.  Dacă cultivați pătrunjel în zone mai calde, cu climă tropicală sau subtropicală, puteți începe să plantați oricând, de la sfârșitul verii până la începutul primăverii.

 

Cum să crești pătrunjel în grădină

  • Alegerea locației potrivite este un factor important. Alegeți o parte însorită a grădinii dumneavoastră pentru a planta pătrunjel.
  • Udați bine solul înainte de a planta pătrunjel și îndepărtați bucățile mari de pământ. Pătrunjelul iubește solul moale, fără pietre sau bulgări.
  • Săpați o gaură de aproximativ 6 mm în care să puneți semințele. Acoperiți-o, neteziți pământul și udați-o ușor.
  • Aveți grijă să udați pătrunjelul în mod regulat. Nu lăsați semințele să se usuce.
  • După aproximativ o lună, faceți o selecție a răsadurilor de pătrunjel - scoateți bucățile mai slabe și lăsați un spațiu de 7-10 centimetri între fiecare plantă.
  • Pătrunjelul rădăcină / pătrunjelul de grădină este mai potrivit pentru grădină (puteți folosi atât frunzele, cât și rădăcina). Acest tip de pătrunjel necesită un sol mai adânc, așa că se va dezvolta mai bine într-o astfel de zonă.

Cum să plantezi pătrunjel într-un ghiveci

  • Așezați ghiveciul într-un loc însorit din grădină sau de pe balcon.
  • Așezați semințele la 6 milimetri adâncime. Acoperiți-le, neteziți solul și udați ușor.
  • ătrunjelul în ghiveci necesită, de asemenea, udare regulată. După o lună, ca și în cazul pătrunjelului rădăcină, se subțiază răsadurile. Scoateți ușor răsadurile slabe și lăsați din nou 7-10 centimetri între plante.
  • Într-un ghiveci, este mai probabil să își găsească un loc pătrunjelul pentru funze/pătrunjelul creț. Nu are nevoie de un sol atât de adânc pentru a crește, deoarece veți obține doar frunzele din ea. Pătrunjelul este un condiment și un decor excelent. 

Cum să îngrijiți pătrunjelul

Pătrunjelul nu are nevoie de fertilizare pe tot parcursul sezonului de creștere, dar udarea regulată este esențială. Solul trebuie menținut umed, mai ales în timpul germinării semințelor de pătrunjel. De asemenea, solul trebuie să fie afânat și adânc

Pătrunjel - dăunători și boli

Prevenirea este esențială - acest lucru este valabil în orice domeniu al vieții, dar și în cazul pătrunjelului.  Cum preveniți bolile și dăunătorii problematici care vă pot zădărnici eforturile? Este importantă verificarea regulată a plantelor, la fel ca și a solului.

Pătrunjelul se poate lupta cel mai adesea cu bolile fungice. Atunci când cultivați pătrunjel, trebuie să vă gândiți întotdeauna să alegeți spray-ul potrivit pentru a preveni mucegaiul și pentru a vă proteja cultura de o varietate de dăunători.

Udarea regulată este, de asemenea, foarte importantă, dar asigurați-vă că nu faceți exces de apă. Atunci când udați pătrunjelul în grădini, vă recomandăm să folosiți irigarea prin picurare. Așa cum am menționat mai sus, amplasați pătrunjelul în locuri însorite și nu plantați prea dens, astfel încât fiecare plantă să poată respira liber. 

Sfatul nostru: Dacă plantele sunt într-o stare foarte proastă și ați încercat toate căile posibile pentru a le salva, scoateți-le din pământ și aruncați-le.

Când se recoltează pătrunjelul

Spre deosebire de morcovi, puteți recolta atât rădăcina, cât și buchețelele de pătrunjel. Dacă trebuie să recoltați doar pătrunjelul, tăiați tulpinile de la nivelul solului. Acest lucru va încuraja creșterea celorlalți.

Sfatul nostru: Puteți culege frunzele de pătrunjel tot timpul, dar aveți grijă să nu rupeți complet planta, lăsând loc pentru ca frunzele să crească la loc.

În ceea ce privește soiurile rădăcinoase de pătrunjel, cele timpurii trebuie recoltate în luna septembrie, iar cele târzii trebuie recoltate abia în octombrie.