Cum să cultivi ghimbir

Deliciul cunoscut sub numele de ghimbir nu se găsește în mod obișnuit în zona noastră, deoarece este o plantă tropicală care necesită un mediu cald și umed. Cu toate acestea, nu este imposibil.

Cel mai bun moment pentru a începe cultivarea ghimbirului la domiciliu este primăvara devreme, după ultimul îngheț. Dacă sunteți interesat să cultivați ierburi și mirodenii pentru bucătăria dvs., merită să știți cum se cultivă ghimbirul.

De unde provine ghimbirul

Cea mai mare parte a ghimbirului care ajunge pe piețele și pe mesele noastre a fost cultivat în sudul Chinei, India, Indonezia sau Africa de Vest. În țările de unde provine ghimbirul, rizomul (din punct de vedere tehnic, nu este o rădăcină, deși este asemănător) poate crește din abundență precum mirodeniile din comerț chiar în grădinile de casă.

Cum se plantează ghimbirul

Dacă doriți să cultivați ghimbir acasă, începeți pur și simplu prin a vă procura o rădăcină de ghimbir. În scopuri comestibile, cel mai comun tip de ghimbir este cunoscut sub numele de Zingiber officinal. Zingiber officinal poate fi cumpărat cu ușurință de la magazinul alimentar sau de la piața fermierilor, de preferință de calitate organică (nu conține inhibitori chimici).

  1. Alegeți o rădăcină (sau rădăcini) sănătoasă(e), cu o lungime de 8 până la 12 cm și cu mai multe "degete" din care să iasă cel puțin un mugure.
  2. În cazul în care nu există muguri vizibile, înmuiați ghimbirul în apă caldă timp de câteva ore (de exemplu, peste noapte) înainte de plantare. Dacă împărțiți ghimbirul în bucăți mai mici, lăsați bucățile să se usuce timp de 24-48 de ore înainte de plantare pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Nu uitați că fiecare bucată de ghimbir tăiat va avea nevoie de aproximativ 20 cm de spațiu între ele. 
  3. Așezați ghimbirul în pământ, cu mugurii orientați în sus, în afara solului, și acoperiți-l cu aproximativ cinci centimetri de pământ.
  4. Așezați ghimbirul în pământ, cu mugurii orientați în sus, în afara solului, și acoperiți-l cu aproximativ cinci centimetri de pământ. 
  5. Frunzele apar după aproximativ o săptămână. 
  6. Ghimbirul se cultivă în mod ideal la o temperatură cuprinsă între 22 și 25 °C, la semiumbră. Este foarte sensibil la temperaturile scăzute și nu tolerează gerul în niciun caz. Poate ajunge la o înălțime de 60 până la 100 cm.

Mai multe sfaturi pentru cultivarea ghimbirului

Din fericire, există câteva trucuri simple pentru a proteja ghimbirul de inamicul său înghețat în zonele mai blânde.

  • Cultivați ghimbirul într-un ghiveci

La orice avertisment sau suspiciune de temperaturi mai scăzute în toamnă sau primăvară, va trebui să îl mutați rapid în interior - un motiv în plus pentru care ar trebui să cultivați ghimbir în ghiveci. Sau puteți cel puțin să-i prelungiți sezonul de creștere cultivându-l într-un solar de grădină, unde puteți regla condițiile de creștere.

  • Nu este vorba doar de temperatură

Ridicarea temperaturii suficient de mult pentru ca planta să se dezvolte cu adevărat este doar începutul. După ce ați asigurat căldura și confortul, mai sunt câteva lucruri de luat în considerare:

Tipul solului

Ghimbirul necesită tipul original de sol - care este un sol umed, fertil și bogat în humus, care absoarbe apă, dar nu se înmoaie.

Irigarea

Tipul de sol este deosebit de important, deoarece este legat de hidratare. Solul trebuie să fie mereu umed, dar nu îmbibat. Pentru a proteja rădăcinile de putrefacție, va trebui, de asemenea, să lăsați apa să se scurgă - solul noroios și "rădăcinile umede" vor ucide planta și vă vor distruge toată munca depusă.

Umbrirea

Clima nativă a ghimbirului este tropicală, ploioasă și împădurită. Protejați-vă plantele (sau ghivecele) de lumina directă a soarelui - luați în considerare plasarea lor la umbra unui copac sau sub o țesătură care face umbră. Ghimbirul se dezvoltă la umbră parțială sau, cel mult, în zone cu soare de dimineață. Cel mai bine este să fie plantată departe de rădăcinile mari și ar trebui să fie protejată de vânt și umiditate.

Recoltarea

Ceea ce este uimitor în ceea ce privește cultivarea în zonele temperate este că puteți recolta o parte din rizomi direct din ghiveci în bucătăria dvs. - fără a afecta deloc planta.

Cel mai frecvent mod de a recolta ghimbirul este să îl dezgropați. Clătiți orice murdărie sub jet de apă rece și recoltați. Cu această metodă, va trebui să cultivați mai multe plante sau să începeți din nou cu un nou rizom de pornire, dacă doriți o recoltare continuă.

Pentru ca rizomul să continue să crească după ce ați tăiat o parte din el, trebuie să lăsați aproximativ 15 centimetri de rizom intact (măsurați de la tulpină spre rizom), împreună cu tulpina. Partea rămasă a rizomului poate fi tăiată și utilizată..